Skip to main content

Informatie voor jongeren

Hieronder kun je lezen wat een psycholoog doet en wanneer mensen soms naar een psycholoog gaan.

Waarom zou je naar een psycholoog gaan?

Voor de meeste kinderen (en ook volwassenen) is naar een psycholoog gaan niet cool. Want waarom zou je zeggen dat je problemen hebt?! Allereerst het goede nieuws: iedereen heeft problemen en zorgen. Dus dat is niets raars. Soms kun je al met iemand (bv. je ouders, vrienden, iemand op school) over je zorgen of problemen praten en wordt het daarna ook minder, maar soms is dat niet genoeg. Het kan soms zijn dat de problemen niet minder worden of vanzelf overgaan en dat je ouders zich zorgen over je maken. Je kunt dan speciale hulp krijgen van bijvoorbeeld een psycholoog. Die hulp wordt behandeling of therapie genoemd.

Wat doet een psycholoog?

Je kunt bijvoorbeeld naar een psycholoog als je last hebt van angstklachten, iets naars hebt mee gemaakt of als je je vaak heel rot voelt zonder dat je weet waarom. De psycholoog helpt jou en je ouders om te leren omgaan met je probleem zodat het je niet meer zo hindert om te doen wat je wilt doen. Een psycholoog praat niet alleen over problemen met je, maar juist ook over de dingen die goed gaan of die je fijn vindt. Praten over je zorgen is voor iedereen lastig. Een psycholoog vertelt niet aan anderen over je problemen en kun je dingen in vertrouwen vertellen. Soms kan het goed zijn dat je ouders of school er wel iets van weten. We kunnen dan samen bespreken wat we vertellen en hoe we dit kunnen vertellen. Vaak is het ook helpend om één of een paar gesprekken met je ouders te voeren om te kijken hoe zij je het beste kunnen helpen met je probleem.

Aanvullende informatie voor jongeren

Vanaf 16 jaar kun je jezelf aanmelden en hoef je voor gesprekken met een psycholoog geen toestemming van je ouders te hebben, maar het kan soms wel handig zijn als je ouders weten dat je hulp hebt gezocht (voor meer informatie hierover; menu “kwaliteit”, rechten kinderen en jongeren).

Voor meer informatie met welke klachten je terecht kunt (klik hier).
Als je nog meer vragen hebt mag je me ook altijd bellen (06-16 97 11 13) of een mailtje sturen (info@ppmr.nl).