Skip to main content

Wandeltherapie

Wandeltherapie betekent dat de therapie buiten in de natuur plaatsvindt. Dit gebeurt in een natuurgebied vlakbij de praktijk.

Middels wandeltherapie wordt je letterlijk en figuurlijk in beweging gezet.
Naast het logische effect dat wandelen een goede manier is om aan je conditie te werken, zorgt wandelen voor nog meer voordelen zo blijkt uit onderzoeken. Psychologiemagazine heeft hier een mooie samenvatting van gemaakt en zij geven de volgende effecten aan van wandelen: wandelen heeft een positieve invloed op depressieve symptomen en pijnklachten, verbetert je geheugen en zorgt voor meer hersenvolume door de aanmaak van BDNF (een groeihormoon dat helpt om hersenprocessen zoals geheugen, leervermogen en emotieregulatie goed te laten verlopen), verbetert de creativiteit, helpt te stoppen met piekeren en terug te komen in het nu.

En wat vaak ook blijkt is dat het naast elkaar wandelen ervoor zorgt dat je makkelijker in gesprek komt en dat het makkelijker is om open en eerlijk te zijn over wat je bezighoudt.

Tijdens de wandeltherapie kunnen elementen uit de natuur gebruikt worden als metafoor of als oefening dienen. Daarnaast zijn de meeste therapievormen geschikt om ook in de natuur te doen.

Je kunt tijdens de wandeltherapie ook ergens even gaan zitten als je daar behoefte aan hebt.

Als we samen kiezen voor wandeltherapie dan is het overigens niet zo dat alle gesprekken wandelend plaats vinden. Het kan ook gecombineerd worden met gesprekken op de praktijk. Dit gebeurt allemaal in overleg met jou.

Binnen de praktijk werkt een geregistreerde Buitenpsycholoog, Annerieke.